Even kennismaken!

Ergens in 2016, toen ik toe was aan een nieuwe stap maar nog niet helder had welke, stelde een loopbaancoach mij de volgende vraag: “Wat vind jij heel interessant waarvan je niet snapt dat niet iedereen dat vindt”. Mijn antwoord vloog eruit: “Kinderen! Hun ontwikkeling, wat ze doen, wat ze zeggen, hoe ze alles zo snel (moeten) leren. Het is zo mooi om aan te sluiten bij hun leefwereld, te horen wat ze denken en voelen.”

En dan hoor ik voor het eerst over het beroep van kindercoach…

Kwam dit zomaar uit de lucht vallen?

Nou nee! Ik was altijd al bezig met mensen helpen en ontzettend gevoelig voor sfeer. Vriendinnetjes, medestudenten en collega’s wisten mij altijd te vinden voor advies of hulp. Een vervolgstap als coach was dus niet zo heel gek. Aan de mogelijkheid van kindercoach had ik tot die dag echter nog niet gedacht.

Ik geniet intens

Hoewel ik mijzelf ook tegenkom, want ik moet echt leren vertrouwen op mijn eigen kunnen, geniet ik intens van de opleiding tot kindercoach. Ik besluit daarna al snel mijn vaste baan op te zeggen en vol te gaan voor mijn eigen kindercoachpraktijk! Om ook op een andere manier bij te dragen en in contact te zijn met zoveel mogelijk kinderen werk ik de eerste twee jaar, naast mijn praktijk, ook als vrijwilliger bij de Kindertelefoon.

Wat een voorbeeld zijn kinderen!

Ik geniet van mijn werk, elke dag weer. Kinderen zijn wat mij betreft een geweldig voorbeeld. Ze moeten in een korte tijd zó veel leren. En in veel gevallen is het geen optie om op te geven, komt dat niet eens in ze op. Ze denken nooit ‘lopen is wel erg moeilijk en ik val steeds, dus laat maar zitten!’

Laat onzekerheden niet onnodig opstapelen

Ik ben er dan ook van overtuigd dat we kinderen een ontzettend groot plezier doen als zij zo snel mogelijk worden geholpen als ze wél tegen dingen aanlopen. Zo blijven de onzekerheden niet opstapelen en hebben zij als volwassene minder diepgewortelde beperkende overtuigingen die hen tegenhouden. En zeg nou eerlijk: het is toch veel fijner om je zeker en relaxed te voelen tijdens het opgroeien!?!

Daarom, en omdat ik uit eigen ervaring weet hoe belangrijk dat is, gun ik het alle kinderen om zorgeloos te zijn. Dat ze zich veilig en ‘licht’ voelen. En zelfvertrouwen en een gezond zelfbeeld hebben.

Braaf, betrouwbaar, creatief en speels

Zelf was ik als kind gelukkig, maar niet zorgeloos. Ik heb namelijk altijd een behoorlijk verantwoordelijkheidsgevoel gehad. Ik was braaf, betrouwbaar. Deed alles volgens het boekje. Heel fijne kwaliteiten, maar ik heb wel echt moeten leren vertrouwen op mijzelf. Om creatief en vrij te werken. Los van protocollen en stappenplannen. De theorie wat los te laten en ‘puurder’ te kijken en luisteren. Durven en doen. Je kunt je voorstellen dat dit voor een als jurist opgeleid persoon best een uitdaging was. Maar nu pluk ik daar de vruchten van!

Ik heb ontdekt dat het ook voor veel kinderen een ontzettende uitdaging kan zijn om zich los te worstelen van ‘hoe het hoort’. Om zich vrij en zorgeloos te voelen. Net zoals ik dat lang heb ervaren. En dat gun ik ze zo anders! Daarom doe ik mijn werk zo graag.

Ik heb trouwens een ontzettende hekel aan liegen, aan niet-echt zijn. En aan pushen. Dat betekent dat ik de kinderen bij mij in de praktijk serieus neem, dat ik altijd eerlijk ben, respect voor hun groeiproces heb en activiteiten bedenk die bij hen passen. Los van ‘stempels’ of vaste methodieken. Niet gefocust op wat fout gaat. Maar op de uitdaging en de kwaliteiten van het kind tegenover mij. Zodat fouten maken mag, en falen niet bestaat.

Oh, en veel coaches zeggen dat ze ‘geen oordeel hebben’. Dat is heel mooi gezegd, maar eigenlijk als mens onmogelijk. Wel durf ik te zeggen dat ik altijd vanuit nieuwsgierigheid een kind (en een gezin) bekijk en benader. Ik neem alle vragen serieus en ik kom mijn afspraken na. Daar kun je op vertrouwen.

Misschien nog leuk om te weten…
  • Als kind groeide ik deels in het buitenland op. Daardoor (en door mijn liefde voor de taal) zul je mij soms Engelse woorden horen gebruiken.
  • Een goed stuk chocola en een film of serie: daar mag je mij ’s nachts voor wakker maken.
  • Kijk met mij de serie ‘Friends’ gerust zonder geluid, want ik kan het hele script meepraten.
  • Als kleine peuter danste ik al. Veel en uitbundig. Op een goed feest vind je mij dus altijd op de dansvloer!

Gun jij het jouw kind om met meer zelfvertrouwen op te groeien? Om wat hulp te krijgen bij dingen die hij of zij lastig vindt of bij het leren van bepaalde vaardigheden? En denk je dat ik als persoon bij hem of haar zou passen? Neem dan contact met me op voor een vrijblijvend intakegesprek.

Ik hoop jullie te ontmoeten!

Kirsten Klomp

PS Speciaal voor ouders die hun kind meer zelfvertrouwen gunnen schreef ik een e-book met vijf handige tips en oefeningen. Neem een kijkje


“Coaching gaat Kirsten natuurlijk af, door haar nieuwsgierigheid in de mensen om haar heen en omdat ze graag de ander wil helpen.”

 “Kirsten kan goed één op één het gesprek aangaan en je tot denken aanzetten. Je wordt door haar enthousiasme meegenomen om ook echt aan de slag te gaan.”